Rrënjët e orkidës zhduken çfarë të bëni. Çfarë duhet të bëni nëse orkideja ka rrënjë të kalbura: "ringjallje" në shtëpi

Rrënjët e orkidës zhduken çfarë të bëni. Çfarë duhet të bëni nëse orkideja ka rrënjë të kalbura: "ringjallje" në shtëpi

Duke gjykuar nga pamja e orkidës, bima tashmë është mjaft e pjekur, përveç kësaj, sistemi i saj rrënjësor është kalbur plotësisht. Si rezultat, gjethet filluan të thahen dhe të zverdhen, pasi rrënjët e kalbura nuk ishin më në gjendje t'u siguronin lagështi. Sidoqoftë, është mjaft e mundur të ruash lulen, sepse pjesa e sipërme e rrënjës kryesore duket se është ende e gjallë. Me një inspektim më të afërt, veshkat e fjetura duhet të jenë të dukshme.

Sepse është e nevojshme të kryhen një sërë manipulimesh:

 • pastroni plotësisht bimën nga mbetjet e kalbura;
 • përpunoni një lule;
 • përgatisni tenxheren dhe substratin;
 • mbillni një orkide.

Heqja e pjesëve të kalbura të orkidës

Para transplantimit të një lule, jo vetëm rrënjët e thara duhet të hiqen. Fotografia tregon se rrënja kryesore gjithashtu ka pësuar kalbje - është e zezë. Me ndihmën e gërshërëve të mprehta ose me thikë, është e nevojshme të pritet e gjithë pjesa e nxirë e rrënjës deri në fillim të indeve të gjalla (të gjelbra). Ju mund të lini vetëm rrënjë të forta, elastike të një ngjyre të lehtë me një nuancë të gjelbër.

Mjetet duhet të dezinfektohen përpara prerjes.

Gjethet e zverdhura gjithashtu duhet të hiqen: priteni fletën për së gjati me gërshërë dhe tërhiqeni butësisht në drejtime të ndryshme në bazë.

Përpunimi i orkideve

Pas prerjes së indeve të dëmtuara, shpëlani mbetjet e sistemit rrënjor në një zgjidhje të dobët të permanganatit të kaliumit. Fshijini vetë gjethet me një leckë të lagur të zhytur në të njëjtën zgjidhje. Më pas, spërkatni të gjitha prerjet me qymyr aktiv. Për këtë qëllim mund të përdorni kanellë të zakonshme.

Për të stimuluar formimin e rrënjëve, kultivuesit me përvojë të luleve rekomandojnë njomjen e rrënjëve të bimës para mbjelljes në një zgjidhje të Epin (1 pikë për litër ujë).

Tani duhet ta lini orkidën të thahet mirë. Koha e tharjes duhet të jetë së paku 3 orë, dhe është edhe më mirë të kryeni të gjitha punët përgatitore në mbrëmje dhe ta lini bimën gjatë natës. Gjatë kësaj kohe, e gjithë lagështia do të avullojë, duke përfshirë edhe nga vendet e vështira për t'u arritur, të tilla si një prizë. Përveç kësaj, pikat e prera do të shtrëngohen pak.

Përgatitja e substratit dhe tenxhere

Nëse nuk është e mundur të blini një tenxhere të re, mund të përdorni edhe enët e vjetra për të mbjellë një orkide. Ena duhet të lahet mirë nga mbetjet e nënshtresës dhe të derdhet me ujë të valë. Shpëlani enët plastike në një zgjidhje të permanganatit të kaliumit.

Për sa i përket substratit, fillimisht duhet të sterilizohet duke i hedhur ujë të vluar. Pas kësaj procedure, lëvorja duhet të thahet.

Mbjellja e një orkide

Vendosni një shtresë kullimi në fund të tenxhere - kjo do të parandalojë kalbjen e rrënjëve nga uji i ndenjur. Hidhni sipër pak substrat të tharë dhe vendosni një orkide mbi të. Vendosini me kujdes rrënjët ajrore brenda tenxhere. Nëse ka ato veçanërisht të gjata që nuk futen në një vazo lulesh, nuk keni nevojë t'i përkulni me forcë dhe t'i thyeni ato. Lërini të qëndrojnë në sipërfaqe. Mbuloni rrënjët e vendosura në një tenxhere me një substrat.

Për të përshpejtuar procesin e formimit të rrënjëve të reja, vendoseni vazon me bimën nën një kapak për të shmangur avullimin e shpejtë të lagështirës dhe për të ruajtur të njëjtën temperaturë të ajrit gjatë gjithë ditës. Ditët e para mjafton të fshini gjethet me një sfungjer të lagur, lotimi nuk është ende i nevojshëm. Në të ardhmen, lotimi duhet të kryhet në mënyrën e zakonshme.

Ringjallja e një orkide me rrënjë të kalbura - video

Fjalë për fjalë çdo pronar i luleve të tilla mjaft kapriçioze si phalaenopsis duhet patjetër të dijë se si të ringjallë një orkide pa iu drejtuar ndihmës së specialistëve.

Këto bimë janë një nga lulet më kapriçioze të brendshme dhe kërkojnë një qasje të veçantë. Orkidet kryesisht vijnë nga tropikët, dhe nuk është e lehtë të krijosh një klimë tropikale në një apartament të qytetit, por gjithsesi e mundur.

Artikulli përshkruan shkaqet e tharjes, si dhe këshilla se si të ringjallni një orkide. Duke përdorur ato, ju mund të ringjallni lloje të tjera të bimëve phalaenopsis.

Shkaqet objektivisht të mundshme të sëmundjes së orkideve

Në një orkide, tharja e gjetheve mund të ndodhë si një proces natyror, por kjo mund të jetë edhe për shkak të kujdesit të pahijshëm dhe të parakohshëm. Nëse gjethet thahen në sasi të vogla, në fund të kërcellit, ky është një fenomen normal, natyror. Nuk rekomandohet të ndihmoni procesin duke hequr gjethet e thara me duart tuaja, ato duhet të bien vetë. Gjatë vyshkjes, gjethet i japin bimës të gjitha lëndët ushqyese dhe përfundimisht bien.

Orkide në të cilat të gjitha gjethet duken të ngadalta janë padyshim të ndjeshme ndaj sëmundjeve. Pas një kohe të shkurtër, gjethja në to zverdhet dhe bie. Mund të fajësohet kujdesi i paaftë. Në raste të tilla, ringjallja e orkidës duhet të kryhet sa më shpejt të jetë e mundur.

Shkaqet e mundshme të tharjes së panatyrshme të gjetheve:

 • regjimi i temperaturës nuk i plotëson kërkesat;
 • teprica ose mungesa e lagështirës;
 • veshje e sipërme e papërshtatshme;
 • tokë e gabuar;
 • analfabetizmi i transplantit.

Reanimimi i orkideve: mënyra për t'u përdorur në shtëpi

Nëse lulja ka mbetur pa rrënjë, mos e hidhni. Në fakt, bimët tropikale, me kujdesin dhe durimin e duhur, janë shumë të gëzuara dhe të guximshme. Si të ruani një orkide pa rrënjë? Luleshitësit me përvojë po shqyrtojnë disa mënyra të mundshme.

Si të ringjallni një orkide në shtëpi:

 1. Me ndihmën e një sere në shtëpi.
 2. Me ndihmën e ujitjes dhe tharjes së rregullt, por pa serë.
 3. Mbjellja e një bime në një substrat të rregullt.

Para se të ringjallni një orkide, është e nevojshme të vlerësoni gjendjen e saj dhe vetëm pas kësaj të zgjidhni metodën më efektive. Për shembull, nëse një bimë që ka humbur më pak se 50% të rrënjës mund të ringjallet brenda një muaji, atëherë një lule plotësisht pa rrënjë mund të kërkojë mirëmbajtje të veçantë për një vit të tërë.

Çfarë përcakton se cila metodë do të ndihmojë në ringjalljen e shpejtë të luleve:

 • në çfarë gjendje është orkideja;
 • numri dhe gjendja e gjetheve në bimë;
 • faktori kryesor është prania e elementeve të kalit në fund të rozetës së gjetheve;
 • kushtet e krijuara nga kultivuesi në të cilat orkideja ringjallet.

Gjethet janë bërë letargjike - ky është një sinjal i një mbinxehjeje të mundshme

Nëse gjethet e orkidesë bëhen të verdha, vërehet dobësi dhe letargji - bima ka vuajtur nga mbinxehja. Kushtojini vëmendje vendit ku ndodhet tenxherja. Nëse është një prag dritareje, me perde ose perde të hapura, ose nëse ka një burim ngrohjeje të dhomës afër, në një masë të madhe këta faktorë mund të ndikojnë në mbinxehjen e bimës.

A është e mundur ringjallja e bimës në këtë rast? Ju mund ta ndihmoni bimën, gjëja kryesore është të mos hezitoni me veprime. Është e nevojshme të hiqni tenxheren me bimën nga faktorët e dëmshëm dhe të mos bëni asgjë për disa orë, kjo do të ndihmojë që lulja të ftohet. Lotimi i një lule të ndezur mund të çojë në vdekjen e gjetheve dhe sepsë të indeve të pjesës së kërcellit.. Kur lulja largohet nga nxehtësia, do të jetë e mundur të vazhdohet me lotim standard dhe spërkatje të gjetheve.

Vlen të theksohet se ringjallja nuk do të ndodhë menjëherë, por pas disa ditësh, duke respektuar gjendjen e kujdesit të duhur. Për të parandaluar rinxehjen, ndryshoni vendndodhjen e vazos me lule në një më të freskët.

E rëndësishme: orkideja nuk është miqësore me rrezet e diellit direkte, një vend me hije dhe jo i nxehtë do të jetë një vend i rehatshëm.

Rivendosja e bimëve pas lotimit të gabuar

Pa ujitje të duhur, sistemi rrënjor i bimës mund të vuajë, duke rezultuar në tharje dhe rënie të plotë të gjetheve. Si shembull nga e egra, mund të merrni një klimë tropikale, shpesh ka shira të ngrohtë, dhe në të njëjtën kohë orkide të egra ndihen rehat. Dhe madje edhe për ca kohë duke qenë plotësisht në ujë, rrënjët thahen, kjo lehtësohet nga qarkullimi i mjaftueshëm i ajrit. Duke ndjekur shembullin e natyrës, shtëpiake orkidet mund të ujiten vetëm kur toka të jetë tharë plotësisht. Përndryshe, lulja do të vdesë plotësisht.

Koha ndërmjet ujitjeve varet nga kushtet në të cilat ndodhet lulja (temperatura, lagështia e ajrit, ndriçimi, përbërja e nënshtresës, plehrat, plehërimi i tokës).

Nëse madhësia e tenxhere është e madhe, toka do të thahet ngadalë, gjë që do të bëjë që rrënjët të kalben, ena më e mirë e mbjelljes është një enë e ngushtë dhe e lartë. Në të kundërt, lotimi i rrallë mund të çojë në tharjen e rrënjëve dhe, si rezultat, bima mund të thahet.

E rëndësishme! Është e nevojshme ajrosja e mirë e sistemit rrënjor dhe lotimi në kohë. Mos lejoni që rrënjët të thahen!

Rritja e suksesshme e orkideve varet kryesisht nga substrati. Me kalimin e kohës, çdo tokë bëhet e ngjeshur, kjo parandalon ventilimin e mirë të sistemit rrënjor. Kjo më pas mund të çojë në sëmundje apo edhe vdekje të bimës. Për të shmangur një rezultat të tillë, nënshtresa duhet të përditësohet rregullisht. Ndikon negativisht në shëndetin e luleve dhe përbërjen e gabuar të substratit. Rekomandohet të përdoret si pluhur pjekjeje lëvore pishe e copëtuar, copat janë të kalibruar me një madhësi prej të paktën 1 cm.

Veprimet e nevojshme të ringjalljes:

 • Është e nevojshme të lani rrënjët në ujë të ngrohtë.
 • Ndryshoni substratin.

Lotimi i bimës pas zëvendësimit të tokës duhet të kryhet jo më herët se 10-12 ditë më vonë. Nëse ujitet herët, rrënjët mund të fillojnë të kalben.

Shmangni mbidozën e plehrave dhe veshjeve

Duke blerë një orkide, ne shohim një lule të shëndetshme dhe të bukur. Por pamja mund të mashtrojë. Dyqanet e luleve praktikojnë pleh të bollshëm lulesh me substanca të ndryshme, kjo përmirëson paraqitjen. Efektet anësore të një mbidoze do të shfaqen vetëm në vitin e dytë të jetës së luleve. Fillon një periudhë e papritur lodhjeje, gjethet zverdhen dhe bien në vetëm disa ditë. Në këtë rast, transplantimi i zakonshëm nuk do të ndihmojë për të shpëtuar bimën, do të duhet shumë kohë dhe përpjekje.

Nëse lulja është e tejmbushur me stimulues, ajo duhet të vendoset në një vend të ngrohtë dhe të ndritshëm. Për dy javë, përjashtoni çdo veshje të sipërme dhe pleh.

Pas dy javësh, bima mund të ushqehet lehtë duke përdorur pleh special orkide të holluar 50/50 me ujë. Ri-ushqyerja mund të bëhet pas dy javësh. Por këtë herë, aplikoni pleh azotik. Kjo do të japë rritje të gjetheve të reja.

Nëse një orkide lulëzon pa gjethe, mund të supozohet se kjo është lulëzimi i saj i fundit. Meqenëse bima është ende mjaft e dobët dhe nuk është në gjendje të përballojë lulëzimin që kërkon shumë forcë.

Në rast të mbidozimit të plehrave, duke përdorur kushte shtëpiake, rrënjët duhet të lahen mirë me ujë dhe të ndërpritet lotimi për 5-6 javë. Përndryshe, rrënjët do të fillojnë të kalbet. Në këtë kohë, në vend të ujitjes, duhet t'i zhytni rrënjët në ujë dhe t'i shpëlani ato, më pas t'i zhytni në një tenxhere të ajrosur për t'u tharë.

Çfarë veprimesh duhet të bëni kur peduncle orkide thahet?

Ka raste kur peduncle orkide papritmas fillon të thahet. Kur kjo ndodh në fund të lulëzimit (rreth 3 muaj mesatarisht), kjo është normale. Përndryshe, mund të jetë shkaku i kujdesit jo të duhur.

Disa arsye që ndërpresin lulëzimin:

 • Ndriçim i pamjaftueshëm ose i tepërt.
 • Nënujim ose mbiujim.
 • Nevoja për lëndë ushqyese.
 • Impianti është në një zonë me rrymë të rregullt.

Por nëse ndodh që peduncle është ende e tharë, kërcelli duhet të ruhet duke prerë, duke lënë një trung 5 ose 10 mm. Sistemi rrënjësor duhet të lahet nën ujë të rrjedhshëm. Kryeni një inspektim të plotë. Nëse gjenden rrënjë të thata ose që fillojnë të kalben, hiqni ato. Në vendet e prerjeve për përpunim, aplikoni kanellë. Lërini rrënjët të thahen dhe transplantoni bimën në një substrat të ri, i cili përfshin myshk sphagnum dhe lëvore pishe të grimcuar.

Lulja përcaktohet në një vend të ndritshëm, por shmangni ekspozimin e drejtpërdrejtë në rrezet e diellit. Lotim duhet të bëhet kur toka të thahet, por preferohet të përdoret metoda e zhytjes së rrënjëve në ujë. Pas ca kohësh, me kujdesin e duhur, pasi ka fituar forcë, orkideja përsëri do të jetë në gjendje të kënaqë pronarët e saj me lulëzim të bukur.

E rëndësishme të mbani mend! Lagështia e tepërt, hipotermia, mbinxehja janë faktorë që ndikojnë negativisht në shëndetin e një orkide. Duke respektuar të gjitha rregullat e nevojshme, nuk do të duhet të drejtoheni fare në ringjalljen e phalaenopsis.

Të kurseni një orkide pa përdorur një serë?

Rrënja e rehatshme e bimës ndodh në një temperaturë prej 20 deri në 27˚ C, në një vend të izoluar nga rrezet e drejtpërdrejta të diellit. A ka ndonjë mënyrë për të rrënjosur nëse nuk mund të përdoret sera ose sera në shtëpi?

Pasi të keni përpunuar rozetën e luleve, duhet vendoseni në një kavanoz të thellë qelqi. Çdo mëngjes në të derdhni ujë të filtruar, por në mënyrë që uji të prekë vetëm pjesën e poshtme të rrënjëve të mbetura. Lëreni në ujë për 6 orë. Pasi të ketë kaluar koha, kullojeni ujin dhe lëreni lulen të thahet deri në mëngjes. Një veçori tjetër e rrënjosjes së shpejtë dhe efikase. Shtoni mjaltë në ujin e përdorur në masën 1 lugë çaji mjaltë për 1 litër ujë. Përveç kësaj, substrati mund të laget:

 • plehra komplekse në përqendrim të ulët;
 • ushqehet me hekur;
 • trajtojeni një herë në muaj me një rregullator të rritjes.

Si të shpëtojmë një orkide që ka humbur disa nga rrënjët e saj?

Në rast të humbjes së pjesshme të rrënjëve, bima nuk humbet aftësinë për të ushqyer normalisht, kështu që është e mundur të rriten rrënjë të plota. Për ta bërë këtë, lulja duhet të mbillet në një tenxhere me një diametër prej 60-80 mm, duke përdorur një substrat konvencional. Jepni 12 orë dritë në një temperaturë në rajonin 20-25˚ C, këto kushte stimulojnë aktivizimin e primordias rrënjësore. Natën mos e ulni temperaturën, duke mbajtur lagështinë e lartë.

Lotim mund të zëvendësohet me ujitje me pika të shtresës sipërfaqësore të tokës, ose mund të vendosni një tenxhere me lule në një enë me një sasi të vogël uji për 30-40 minuta. Ri-lagja e tokës duhet të bëhet vetëm pasi nënshtresa të jetë tharë plotësisht. Një raund i ri i rritjes së rrënjëve do të fillojë në 7-21 ditë.

Orkide…. Shumë gra duan ta shohin këtë lule në dritaren e tyre. Dhe kur ai shfaqet, dëshira nuk zhduket. Pothuajse të gjithë bien në dashuri me këtë mbretëreshë të luleve. Dhe shfaqet dëshira e vetme - të bësh të gjitha pragjet e dritareve në shtëpi me to. Fatkeqësisht, kujdesi jo i duhur shpesh çon në pasoja negative. Më shpesh, sistemi rrënjë vuan. Po sikur të jetë e mundur të ruhet bima? Sigurisht po.

Informacion i pergjithshem

Fatkeqësisht, orkidet e brendshme janë bimë mjaft kapriçioze. Dhe puna është se atdheu i tyre është xhungla tropikale. Prandaj, është e vështirë të ruhet një mënyrë e përshtatshme në kushtet e dhomës. Kujdesi i parakohshëm dhe jo i duhur shpesh ndikon në gjendjen e bimës.

Një problem i zakonshëm me orkidet e brendshme janë problemet e ndryshme me sistemin rrënjë. Por edhe në gjendjen më të lënë pas dore, nuk duhet të heqësh dorë dhe ta njohësh para kohe bimën si të vdekur. Një bimë e tharë më së shpeshti mund të ruhet ose ringjallet.

bimë çuditëse

Shumë kultivues të luleve fillestare nuk dinë çfarë të bëjnë nëse orkideja ka rrënjë të kalbura. Një këshillë e rëndësishme: në radhë të parë, bima nuk duhet hedhur tutje. Situatat ku rrënjët e bimëve tropikale kalben ndodhin shumë shpesh. Ky problem nuk ka të bëjë vetëm me kultivuesit amatorë të luleve, por edhe profesionistët e fushës së tyre.

Orkideja klasifikohet si një bimë kapriçioze, kryesisht për shkak të rrënjëve të dhimbshme dhe të çuditshme. Prandaj, njerëzit rrallë vendosin ta rritin këtë bimë në shtëpi. Por në fakt nuk është. Në fund të fundit, orkideja karakterizohet nga një nivel mjaft i lartë vitaliteti.

Kushti kryesor për rritjen e orkideve në dritare pa probleme është pajtueshmëria me teknologjinë e kujdesit.

Ju mund ta ruani bimën nëse përcaktohet shkaku i vërtetë i sëmundjes. Më shpesh, rrënjët e orkideve fillojnë të kalbet për shkak të shkeljes së regjimit të dritës në dhomë.

Shkaqet e sëmundjes

Çfarë duhet të bëni nëse orkideja ka rrënjë të kalbura? Para së gjithash, duhet të zbuloni shkakun e këtij problemi. Ka disa.

1. Lotim. Shumë kopshtarë fillestarë janë tepër të mbrojtur ndaj një bime të re, kështu që ujisni atë shpesh. Dëm i madh i bëhet bimës nëse lotim i tillë i bollshëm kryhet në mënyrë sistematike. Kur ujitni një orkide, duhet të dini madhësinë e rrënjëve të saj dhe periudhën e aktivitetit. Përveç kësaj, duhet të ketë kohë të mjaftueshme midis ujitjeve që nënshtresa të thahet.

Është e nevojshme të transplantoni një orkide në një enë transparente. Në rolin e tokës, mund të përdorni lëvoren e pishës ose sphagnum. Parandalimi problemet e mundshme mund të kryhet me ndihmën e ushqimit në kohë të rrënjëve.

2. Ndriçimi. Një shkak i zakonshëm i kalbjes së rrënjëve është ndriçimi i dobët. Për të njëjtën arsye, rrënjët rriten ngadalë. Ky problem është veçanërisht i rëndësishëm në periudhën vjeshtë-dimër. Nëse sistemi normal i ndriçimit është i shqetësuar, atëherë me kalimin e kohës ciklet e jetës së bimës dështojnë. Gjethja humbet shkëlqimin e saj, bëhet e shurdhër dhe lëngu depërton vetëm në shtresat e sipërme. Ato gjethe që marrin sasinë e nevojshme të dritës u japin rrënjëve të tyre sinjale të veçanta. Vetëm në këtë rast ndodh thithja e saktë e lëngut gjatë ujitjes.

3. Mossteriliteti i substratit. Nëse faktorët e mësipërm nuk justifikohen, duhet t'i kushtoni vëmendje tokës së bimës. Me kalimin e kohës, ajo grumbullon shumë mikroorganizma të dobishëm, marimangat, kërpudhat. Por në dimër, në të mund të grumbullohen edhe kërpudha të dëmshme, të cilat shkatërrojnë sistemin rrënjor të bimës. Ata janë shumë agresivë dhe mund të ngjiten edhe në kërcellin dhe gjethin e bimës. Si rezultat, orkideja juaj e preferuar mund të zhduket në vetëm një ditë.

4. Nëse shkaku nuk përcaktohet, atëherë sistemi rrënjor i bimës duhet të vendoset në një fungicid. Në këtë rast, doza e treguar në udhëzime duhet të përgjysmohet. Një trajtim i tillë i bimës duhet të kryhet rregullisht. Kjo do të krijojë një sistem të mirë imunitar.

Kultivuesit e luleve këshillohen të përdorin barna të tilla si "Epin" dhe "Zirkon". Për 1 litër ujë, merrni 1 pikë të çdo ilaçi. Është e nevojshme të thithni bimët në një zgjidhje të tillë nga 15 minuta në 2 orë. Mos harroni se ekspozimi i bimës ndaj këtyre rregullatorëve nuk do të ndihmojë nëse shkaku i kalbjes është ndriçimi i dobët.

Shenjat e kalbjes

Kalbja e rrënjëve është një sëmundje. Ka simptomat e veta. Para së gjithash, rrënja e bimës ndryshon ngjyrën, bëhet më e lehtë. Në këtë rast, sistemi rrënjë vdes.

Shenjat me të cilat mund të identifikohet kalbja e rrënjëve:

 • Errësim i rëndësishëm.
 • Kur shtypni rrënjën, shfaqet lagështia.
 • Mund të gjeni disa zona për të qarë.
 • Zonat e dëmtuara kanë një pamje si fije.

Çfarë duhet të bëni nëse orkideja ka rrënjë të kalbura?

Zgjatja e rrënjës

Para se të vazhdoni me ndonjë veprim, duhet të hiqni orkidën nga tenxhere dhe të vlerësoni shkallën e dëmtimit të sistemit rrënjë. Nëse, pas inspektimit, vetëm sipërfaqësisht, rrënjët e orkidës janë kalbur, çfarë duhet të bëj? Një foto e fiksimit të bimëve në një zgjidhje fungicide është treguar më poshtë.

Nëse rrënjët janë dëmtuar rëndë, mund të përpiqeni të rritni të reja. Masa e vjetër duhet hequr. Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet edhe cilësisë së tokës për mbjellje. Duhet të ketë densitetin dhe strukturën e nevojshme. Në të njëjtën kohë, është e nevojshme të ujitet bima rrallë, vetëm pasi toka thahet. Kjo procedurë duhet të kryhet në mëngjes. Uji duhet të jetë temperatura e dhomës, i filtruar.

Ambulanca

Nëse rrënjët janë të kalbura? Ka disa mënyra, por duhet vlerësuar gjendja e rrënjëve të dëmtuara. Është gjithashtu e nevojshme të sigurohen kushte optimale në të cilat lulja mund të ruhet. Mënyra më e lehtë dhe më e lehtë për të rikthyer në jetë një orkide është ta ringjallni atë në ujë.

Para së gjithash, është e nevojshme të hiqni me kujdes të gjitha pjesët e kalbura të sistemit rrënjë dhe gjethet e dëmtuara. Kjo procedurë duhet të kryhet me thikë ose gërshërë të dezinfektuar.

Tani ju duhet ta vendosni bimën në mënyrë që pjesa e sipërme të jetë e vendosur mbi ujë. Për të përshpejtuar procesin e ringjalljes, lulja vendoset më së miri në një vend të ndriçuar mirë. Kjo masë do t'ju ndihmojë të merrni shpejt një sistem të ri rrënjë nga bima.

Ruajtja e një orkide pa rrënjë dhe gjethe

Kultivuesit fillestarë të luleve shumë shpesh bëjnë një pyetje në lidhje me një bimë të tillë si orkideja phalaenopsis: "Rrënjët janë kalbur, çfarë duhet të bëj?" Dhe kjo nuk është për t'u habitur. Në fund të fundit, amviset tona shpesh e përmbytin bimën. Ndonjëherë ka raste të tilla që lulja ka humbur jo vetëm rrënjët, por edhe gjethet. Për të shpëtuar një bimë të tillë, është e nevojshme të krijohen kushte optimale për mbijetesën e saj.

Për ta bërë këtë, ju duhet të mbillni një lule në një serë të vogël. Mund të blihet në një dyqan lulesh, ose mund ta dizajnoni vetë duke përdorur një kuti plastike transparente.

Nëse rrënjët kalben dhe gjethet zhduken, apo jo? Në fund të një sere të tillë, është e nevojshme të vendosni argjilë dhe myshk të zgjeruar. Këtu ju duhet të vendosni me kujdes bimën. Sigurohuni që të kujdeseni për ndriçimin e mirë, kështu që është më mirë të blini një fitolamp të veçantë. Nëse nuk sigurohen shpenzime shtesë, mjafton që sera të vendoset në një dhomë me ndriçim të mirë.

Tani mund të kryeni procedurat e mëposhtme me këto bimë:

 1. Zhyteni në tretësirë ​​ushqyese, ujë të pastër.
 2. Rrënjët dhe gjethet mund të fshihen me një zgjidhje të veçantë që stimulon rritjen dhe ngop bimën me lëndë ushqyese.
 3. Lulja mund të lahet në solucione ujore me preparate speciale të holluara.

Kultivuesit me përvojë të luleve dinë se si të ringjallin një orkide nëse rrënjët janë kalbur. Për ta bërë këtë, mund të përdorni barnat e mëposhtme:

 • Vitaminat e grupit B. Ato mbështesin aktivitetin jetësor të bimës gjatë mungesës së sistemit rrënjor. Në një zgjidhje të tillë, është e nevojshme të njomni orkidën çdo muaj, dhe çdo javë mund të fshini gjethet.
 • rregullatorët e rritjes. Përbërja e këtyre preparateve përfshin fitohormone natyrale që stimulojnë daljen e rrënjëve të reja. Çdo muaj është e nevojshme të njomni bazën e bimës në një zgjidhje të tillë.
 • Plehrat me potas dhe fosfat. Ata përshpejtojnë formimin e sistemit rrënjë. Është e nevojshme të ushqehet bima me këtë pleh 2 herë në muaj.
 • Glukoza. Ilaçi shtohet në zgjidhje të ndryshme. Në një bimë të shëndetshme, glukoza shfaqet vetë përmes fotosintezës. Kjo substancë është e nevojshme për formimin e qelizave të reja.
 • - mikrofertilizues. Stimulon rritjen e rrënjëve dhe gjetheve. Substanca u shtohet tretësirave dhe bima trajtohet.

Tani e dini se çfarë të bëni nëse orkideja vdes. Rrënjët janë kalbur, por ky nuk është problem. Kujdesi i duhur do të ndihmojë në rivendosjen e luksit në këtë lule fisnike tropikale.

Rrënjët thahen

Ne kuptuam se cila mund të jetë arsyeja nëse të gjitha rrënjët e një orkide janë kalbur. Çfarë duhet të bëni në një situatë të keqe - kur rrënjët thahen? Ky është një problem mjaft i zakonshëm. Shpesh arsyeja për këtë është lotimi i pamjaftueshëm. Më shpesh preken ikjet e ajrit. Nëse lulja nuk ndihmohet në kohë, ajo mund të vdesë.

Më shpesh, ky problem vërehet menjëherë. Për ta bërë këtë, mjafton të transplantoni bimën dhe të vendosni regjimin e duhur të ujitjes. Rrënjët e thata nuk duhet të krasiten.

konkluzioni

Epo, nëse uji aksidentalisht përmbyti orkidën? Rrënjët u kalbura, çfarë të bëni? Tani shumë kultivues lulesh e njohin veten e tyre. Në fund të fundit, pothuajse të gjithë e kanë hasur këtë problem.

Arsyeja për këtë fenomen mund të jetë kujdesi jo i duhur i bimës. Më shpesh, lulja mund të kthehet në jetë. Duke ndjekur të gjitha këshillat e kultivuesve me përvojë të luleve, ju mund të shijoni pamjen e lulëzimit të orkideve të ndritshme dhe fisnike në shtëpinë tuaj.

Rrënjët dhe gjethet janë shumë të rëndësishme për orkide.

Rrënjët:

 1. Mblidhni lagështinë.
 2. Akumuloni lëndë ushqyese.
 3. Kryen fotosintezën.

Kujdes! Në kushte natyrore, orkidet nuk zhyten kurrë plotësisht në tokë ose ujë, disa nga kuajt janë në sipërfaqe. Prandaj, nëse ka ndodhur tharje e tepërt e tokës, nuk duhet ta mbushni bimën me ujë. Është më mirë të mbani rrënjën për 10 minuta në ujë, dhe më pas të spërkatni gjethin.

Ne folëm në detaje se çfarë duhet të bëni nëse ndodh një gji me lule.

Gjethet:

 1. Gjendja e gjetheve mund të tregojë se sa mirë është përshtatur bima me mjedisin.
 2. Gjethet e dendura dhe elastike tregojnë se lulja është zhvilluar në kushte thatësire.
 3. Gjethet disi të ngjeshura gjenden në speciet që rriten në hapësira të hapura me ndriçim të mirë.
 4. Orkidetë që duan hije kanë gjethe të buta dhe të lehta që digjen shpejt në diell.

Cilat janë pasojat e mungesës së tyre?

Pasojat e një rrethane të tillë do të jenë të dukshme. Një lule nuk mund të rritet pa këto elemente të rëndësishme. Do të vdesë gradualisht.

Për të përcaktuar se sa serioz është, duhet të inspektoni rrënjët për dëmtime.

Shenjat e mëposhtme do të tregojnë vdekjen e sistemit rrënjë:

 1. Ndryshimi i ngjyrës (mund të zbuloni se cila duhet të jetë ngjyra normale e një sistemi rrënjësor të shëndetshëm dhe pse ndryshon).
 2. Zona me baltë dhe të lagësht.
 3. Nëse shtypni rrënjët, uji do të rrjedhë prej tyre.
 4. Prania e rrënjëve filiforme të rrëzuara.

Cilat janë arsyet e një problemi të tillë?

Asnjë pikë rritjeje

Në këtë rast, të gjitha rrënjët e kalbura hiqen. Kjo bëhet duke përdorur gërshërë të para-dezinfektuara. Pastaj bima vendoset në ujë në mënyrë që pjesa e sipërme e saj të ngrihet mbi ujë. Ju duhet ta zhvendosni enën me orkide në një vend të ndriçuar mirë. Kështu që orkideja do të fillojë të rikuperohet dhe së shpejti duhet të shfaqet një sistem i ri rrënjë.

Ne ju ofrojmë të shikoni një video në lidhje me ringjalljen e një orkide pa një pikë rritjeje:

Nuk ka fletë

Nëse gjethet e orkidës filluan të bien, por rrënja mbeti e pandryshuar, atëherë këshillat e mëposhtme të rimëkëmbjes do të ndihmojnë:

 1. Ju nuk duhet të prisni që të gjitha gjethet të bien nga orkide, ju duhet të hiqni lulen nga tenxhere dhe të inspektoni gjendjen e sistemit rrënjë.
 2. Është e nevojshme të monitorohet sistemi i ndryshimit natyror të gjetheve në mënyrë që të mos ngatërrohet procesi natyror me një gjendje patologjike.
 3. Rregullat e ujitjes në kushte të brendshme duhet të rregullohen qartë.
 4. Nëse bima sapo është blerë, duhet të kontrolloni menjëherë rrënjët për praninë e ose (?).
 5. Nëse është e nevojshme, përdorni një serë dhome.
 6. Herë pas here ia vlen të transplantoni një lule në një substrat të ri.
 7. Përmbajuni qartë konceptit kur përdorni agjentë forcues.

Ne ju ofrojmë të shikoni një video se si të ringjallni një orkide pa gjethe:

Kur nuk ka më kuptim ringjallja?

Kur të gjitha rrënjët e një orkideje janë kalbur dhe të gjitha gjethet janë tharë, do të jetë e pamundur të shpëtosh bimën.

Por nëse, megjithatë, pjesë të vogla të rrënjëve mbetën në një gjendje normale, atëherë ia vlen të përpiqeni të ringjallni orkidën.

 1. Për të filluar, të gjitha pjesët e kalbura të bimës hiqen. Pastaj thahet mirë.
 2. Aty ku janë bërë prerjet, zonat janë dezinfektuar. Kjo bëhet me qymyr të aktivizuar. Grihet në pluhur dhe me këtë mjet përpunohen fetat.
 3. Pas kësaj, zonat ku duhet të formohen rrënjët e ardhshme trajtohen me zgjidhje vitaminash.
 4. Dhe kjo nuk është e gjitha. Pas gjithë këtyre veprimeve, kujdesi dhe ushqimi i vazhdueshëm i orkidës është i nevojshëm.

Reanimimi mund të zgjasë një periudhë të gjatë, e cila mesatarisht zgjat nga disa muaj deri në një vit.

kujdesi i ngadaltë i bimëve

Kur rritni një orkide, gjithmonë ia vlen të mbani mend se lulja e toleron thatësirën më lehtë sesa lagështinë e tepërt. Orkideja duhet të jetë në një tenxhere transparente me vrima, kështu që do të jetë më e lehtë për të rregulluar kohën e ujitjes. Vlen gjithashtu t'i kushtohet vëmendje faktit që bima nuk mbinxehet dhe merr ndriçim të mjaftueshëm. Por rrezet e diellit direkte janë të dëmshme për orkidën, drita duhet të shpërndahet.

Është e vështirë të kujdesesh për një bimë të sëmurë, por është mjaft e mundur ta rivendosësh atë. Do të duhet të bëni pak përpjekje përpara se lulja të kënaqë përsëri familjen me lulëzimin e saj.

Nëse gjeni një gabim, ju lutemi theksoni një pjesë të tekstit dhe klikoni Ctrl+Enter.

Si një bimë shtëpiake, orkideja është shumë e vështirë për t'u rritur. Pa disa aftësi, kultivuesit fillestarë të luleve mund të përballen me shumë probleme për t'u kujdesur për këtë bukuri tropikale.

Habitati natyror i orkideve janë pyjet tropikale të shiut. Orkidet e rritura në kushte të tjera klimatike të apartamenteve urbane kanë një sistem formimi rrënjësor paksa të ndryshëm nga bimët e egra tropikale.

Vetë bima ka formën e një rozete me gjethe të gjera mishi. Sythat janë shumë të ndryshëm në madhësi, dhe lulja të kujton disi krahët e fluturës.

Orkidet e rritura në shtëpi ndahen në litofite dhe epifite. Litofitet rriten në shpatet e maleve shkëmbore, ndërsa një pjesë e sistemit të tyre rrënjor është në ajër. Orkide epifite rriten në kurriz të bimëve të tjera; sistemi i tyre rrënjor nuk ka nevojë fare për tokë.

Orkidetë shtëpiake më shpesh ushqehen përmes tokës, ato kanë një sistem rrënjor litofitik. Prandaj, këto orkide duhet të marrin të gjitha lëndët ushqyese nga toka.

Përbërësi kryesor i rrënjëve të orkideve epifite është velameni, i cili është në gjendje të nxjerrë lagështinë nga mjedisi, duke u ushqyer me pika shiu ose vesë. I njëjti velamen, i përbërë nga qeliza të vdekura, është në gjendje të mbrojë lulen nga mbinxehja.

Evolucioni gjatë shumë miliona viteve ka përgatitur epifite për thatësira; ato mund të përballojnë lehtësisht mungesën e lagështirës. Në përgjithësi pranohet që një velamen i zhvilluar normalisht do të jetë i bardhë, dhe nganjëherë një nuancë argjendi ose jeshile e lehtë është e mundur.

Duke humbur lagështinë, rrënjët e luleve fillojnë të thahen dhe kanë një pamje të rrudhur. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që orkideja po vdes. Në mundësinë e parë për të grumbulluar lagështi, rrënjët e shëndetshme të epifitit do të drejtohen dhe fryhen.

Por nëse rrënjët e një bime vdesin, atëherë nuk do të jetë e mundur t'i ringjallni ato në ujë.

Cilat janë simptomat e sëmundjes

Ashtu si çdo sëmundje, kalbja e rrënjëve diagnostikohet më së miri në një fazë të hershme të sëmundjes. Sa më shpejt të filloni ringjalljen, aq më shumë shanse për të shpëtuar pacientin.

Para së gjithash, është e nevojshme të përcaktohen simptomat e sëmundjes. Duhet të jeni të kujdesshëm nëse orkideja shfaq shenjat e mëposhtme:

 • Një pllakë u shfaq në formën e algave dhe sporeve. Kjo do të jetë menjëherë e dukshme nëse orkideja është në një tenxhere transparente.
 • Për shkak të një ndërprerjeje në funksionimin e sistemit të ushqyerjes së rrënjëve, uji dhe lëndët ushqyese në gjethe pushojnë së furnizuari mjaftueshëm. Si rezultat, shfaqet brishtësia dhe butësia e gjetheve, ato bëhen letargjike.
 • Një simptomë shumë e rrezikshme, nëse orkideja filloi të qëndronte e pasigurt në një tenxhere, filloi të lëkundet. Kjo ndodh nëse rrënjët e kalbura nuk mund ta mbështesin më lulen.
 • Zonat e qara bëhen të dukshme në rrënjë. Rrënja fillon të thyhet në copa të vogla dhe ngjyra e saj ndryshon, duke u bërë kafe e errët ose gri-e zezë. Velameni fillon të lëshojë një erë të pakëndshme, kur e shtypni, shfaqet mukozë ngjitëse.

E gjithë kjo tregon se diagnoza është konfirmuar dhe është urgjente fillimi i reanimacionit, sepse në këtë situatë vonesa mund të çojë në pasoja tragjike.

Pse mund të ndodhë kalbja e rrënjëve

Shkaku kryesor i kalbjes është kujdesi jo i duhur, ose dëmtuesit dhe bakteret mund të futen në sistemin rrënjë.

Gjendja më e rrezikshme dhe më e zakonshme në kujdesin e pahijshëm është lotimi i tepërt në frekuencë dhe bollëk!

Mungesa e diellit gjithashtu mund të çojë në pasoja katastrofike, sepse në këtë rast substrati nuk do të ketë kohë të thahet. Për rrënjët, kjo mund të jetë e rrezikshme. Prandaj, lotimi i bimës duhet të kryhet vetëm pasi toka të jetë tharë.

Toka është shumë kompakte

Rrënjët e orkideve janë në gjendje të lirë, të hapura ndaj oksigjenit. Në një substrat të dendur, oksigjeni nuk do të jetë në gjendje të rrjedhë në rrënjë dhe t'i ngopë ato me oksigjen. Sistemi rrënjësor do të fillojë të dekompozohet.

Dëmtimi i rrënjës

Ndonjëherë rrënja e bimës dëmtohet gjatë transplantimit, gjë që shumë shpesh çon në shfaqjen e sëmundjeve bakteriale. Si rezultat, zonat e prekura fillojnë të kalben shumë shpejt.

plehrat

Nëse e teproni me veshjen e sipërme, atëherë mund të prishni bukurinë kapriçioze. Shumë suplemente minerale mund të djegin kimikisht rrënjët dhe të fillojnë të kalben.

Dëmtuesit

Dritë e keqe

Me ndriçim të pamjaftueshëm, sistemi rrënjor i bimës nuk është në gjendje të transportojë lagështinë në gjethe. Kështu, duke u grumbulluar në rrënjë, uji çon në shkatërrimin e rrënjëve, në prishjen e tyre.

sëmundjet mykotike

Kërpudhat mund të infektojnë bimën duke hyrë në tokë gjatë transplantimit. Shfaqet në njolla të ndryshme në gjethe, ndërsa rrënjët fillojnë të dekompozohen.

Si të bëni ringjalljen

Rrënjët e kalbura nuk i nënshtrohen ringjalljes, ato do të duhet të hiqen. Ky operacion duhet të kryhet me shumë kujdes, duke hequr plotësisht të gjitha kalbjet. Hiqen gjithashtu rrënjët e thara dhe jo të qëndrueshme. Pas kësaj, lulja duhet të thahet për ca kohë, dhe më pas plagët duhet të trajtohen me karbon aktiv pluhur ose kanellë të bluar.

Rrënjët e thata zhyten në një zgjidhje fungicide për 10 minuta për t'u mbrojtur nga infeksioni mykotik.

Pas të gjitha manipulimeve, është e nevojshme të trajtoni zonën e rritjes së rrënjës me rrënjë për të shpejtuar rrënjosjen e orkidës.

Nëse doli që bima i ka humbur rrënjët plotësisht, atëherë mos nxitoni ta hidhni. Kjo ekzotike tropikale është në fakt shumë këmbëngulëse. Me qasjen e duhur, edhe një shembull në dukje i pashpresë mund të ringjallet dhe të rikthehet në jetë.

Metodat e ringjalljes:

Ulje në substrat

Kjo metodë është e përshtatshme nëse bima ka ruajtur të paktën një pjesë të sistemit rrënjor.

Rrënjët e humbura mund të rriten përsëri. Për ta bërë këtë, orkideja mbillet në një enë me diametër 6-8 centimetra.

Sigurohuni që t'i siguroni bimës lagështi të lartë, ndriçim 12 orë në ditë dhe temperaturë 20-25 gradë. Gjatë natës, temperatura nuk duhet të bjerë.

Në vend të ujitjes së plotë, është e nevojshme të përdoret metoda e ujitjes me pika. Lagështimi i tokës kryhet vetëm pas tharjes së plotë.

Pas 1-4 javësh kujdes të mundimshëm, me siguri do të shfaqen rrënjë të reja.

Epo, nëse lulja ishte plotësisht pa rrënjë

Në këtë rast, duhet të shikoni gjendjen e përgjithshme të bimës. Prania dhe gjendja e gjetheve është gjithashtu e rëndësishme. Prania e elementeve të sistemit rrënjor në rozetën e gjetheve ka rëndësi.

serrë

Mënyra më e besueshme për të shpëtuar edhe një ekzemplar krejtësisht të dobët është ta vendosni në një serë në një dritareje.

Për ta bërë këtë, përgatitni paraprakisht një enë me tokë. Balta e zgjeruar shtrohet në fund me një shtresë të hollë dhe rreshtohet sfagnumi i qëruar. Bima vendoset në një substrat të lagësht. Sera mbulohet dhe ruhet aty me një lagështi të lartë konstante dhe temperaturë në intervalin 22-28 gradë.

Një kusht i rëndësishëm është ndriçimi i ndritshëm i shpërndarë për të paktën 12 orë në ditë.

Një rënie e temperaturës nën 20 gradë, ose një rritje mbi 33 gradë do të parandalojë rritjen e sistemit rrënjë, por mund të çojë në zhvillimin e patogjenëve dhe kërpudhave të ndryshme.

Natën, serra duhet të ajroset në mënyrë që të rritet ngopja e ajrit me dioksid karboni. Kjo kontribuon në formimin më të shpejtë të sistemit rrënjë.

Hidratimi i nënshtresës duhet të kryhet me kujdes, vetëm kur thahet.

Është e mundur të arrihet sukses në ringjalljen e një bime të sëmurë dhe të rriten rrënjë të reja vetëm nëse respektohen me kujdes të gjitha kushtet për shërim.

Për të parandaluar një bimë të dobësuar, është e nevojshme të inspektoni periodikisht lulen në mënyrë që të parandaloni rishfaqjen e kalbjes.

Me këtë metodë rrënjosjeje mund të shpëtohen 80% e bimëve të prekura pa rrënjë. Rrënjët e reja bëhen të dukshme pas disa javësh.

Kur rrënjët rriten me 3-4 centimetra, orkideja mund të mbillet në një vend të përhershëm në një vazo, në një mjedis të njohur.

Nëse nuk ka serë, atëherë mund të përdorni një metodë tjetër shpëtimi.

Video:

Rritni rrënjët nga një orkide në një kavanoz qelqi

Për ta bërë këtë, është e nevojshme të përpunoni prizën, siç tregohet, dhe më pas ta vendosni në një enë qelqi të thellë.

Çdo mëngjes, pa harruar, uji i freskët derdhet në një enë me një lule. Uji duhet të zihet, i butë, i filtruar. Derdhet vetëm në atë mënyrë që vetëm të njomet pak pjesën e poshtme të mbetjeve të rrënjës, pa prekur gjethet.

Lulja duhet të mbahet në ujë për 6 orë. Pas kësaj, uji duhet të derdhet dhe orkideja të thahet deri në mëngjesin tjetër.

Për të ushqyer bimën, mund të fshini gjethet e orkidës me një zgjidhje sheqeri ose acidi succinic.

Rritni rrënjët e një orkide në ujë me mjaltë ose sheqer

Ekziston një mënyrë tjetër për të rritur rrënjët e një orkide dhe për të ringjallur bimën shpejt dhe me efikasitet. Për ta bërë këtë, përgatitni një zgjidhje duke shtuar një lugë çaji mjaltë ose sheqer për litër ujë.

Është shumë e dobishme kur lagni nënshtresën dhe gjatë ujitjes së bimëve të ringjallura të përdorni një preparat hekuri për ushqim, por vetëm në një përqendrim shumë të vogël. Është gjithashtu shumë efektive për të trajtuar çdo muaj me një rregullator të rritjes.

Aplikimi me gjethe

Ushqyerja me gjethe kryhet me preparate të veçanta të lëngshme që japin shumë substanca të dobishme për lulen përmes aftësisë thithëse të gjetheve. Veshja e sipërme ju lejon të mbështesni bimën gjatë një periudhe kur sistemi rrënjor nuk është në gjendje të furnizojë lëndë ushqyese.Ju pëlqeu artikulli? Ndaje me miqte!